woensdag 9 september 2009

Zelfde horoscoop en toch heel anders

Rico Bulthuis, een man die het nodige over astrologie heeft gepubliceerd, "viel van zijn geloof" door zijn kleindochters. Hoewel de één vier minuten voor de ander is geboren en de horoscopen dus nauwelijks van elkaar verschillen, zijn de meisjes totaal anders van karakter. Dat bracht hem uiteindelijk tot de conclusie dat de waarde van astrologie maar heel gering is. Het is fascinerend, maar er zit veel zelfbedrog bij, zegt hij in een interview in Skepter 7 (4) van december 1994.

Ik denk ook dat zelfbedrog een grote rol speelt, en Bulthuis heeft gelijk als hij stelt dat astrologen geneigd zijn om voor gegevens die niet kloppen toch een passende verklaring te vinden. Zo maken ze een sluitend verhaal en hebben ze weer iets uitgevonden, stelt hij.

En toch...   In mijn archief heb ik de gegevens van een vrouwelijke tweeling, Rammen, vlak na elkaar geboren, geen noemenswaardige verschillen tussen de twee horoscopen. Ze komen uit een groot gezin, waarin zij nakomertjes waren en ze zijn altijd als "de kleine tweeling" behandeld. Nu zijn ze rond de 50, leuke, charmante vrouwen van wie je duidelijk ziet dat ze zusters zijn, maar meer ook niet. Ze kleden zich zeker niet hetzelfde, maar hebben wel dezelfde stijl. De oudste is zelfbewust, positief en kleurrijk (wat "klopt" met de horoscoop), de jongste is dat allemaal veel minder, en dat "klopt" dus ook minder met de horoscoop. In hun kindertijd leken ze op elkaar als twee druppels water, met de jaren is die gelijkenis afgenomen.

Wat ik me afvraag...    Hoe is het om op te groeien met altijd iemand in je buurt die net zo is als jij? In dit geval gaat het ook nog eens om Rammen. Een Ram is geen volger, maar de jongste werd vanaf het begin wel in die positie gedwongen. Wat doet dat met je?
Je geboortehoroscoop is een set eigenschappen waaraan diverse mogelijkheden gekoppeld zijn. Hoe je met dit alles omgaat, hangt sterk af van de omstandigheden.

Oproep:   Ben je een tweeling en heel anders dan je broer of zus? Of lijken jullie niet alleen uiterlijk maar ook innerlijk sprekend op elkaar? Het lijkt me interessant om vanuit AstroCursus een tweelingendag te organiseren. Voel je daar wel wat voor? Reageer op dit weblog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten