vrijdag 11 september 2009

Wat de sterren vertellen...

"Maar zo'n horoscoop in een tijdschrift of op TV, dat kan natuurlijk echt niet", zeggen mensen vaak als ze mijn tamelijk nuchtere verhalen hebben aangehoord over zin en onzin in de astrologie. En ze zijn dan helemaal verbaasd als ik zeg dat je dat iets genuanceerder moet bekijken. Natuurlijk, er zijn bladen genoeg die gewoon iemand met een goede pen en gevoel voor wat de mensen willen lezen, een stukkie laten schrijven. Maar er zijn ook bladen die bona fide astrologen inhuren voor de wekelijkse of maandelijkse voorspelling. Zelf zou ik het niet doen, omdat het niet past bij de manier waarop ik astrologie bedrijf, maar als er brood op de plank moet komen...

Hoe werkt zo'n astroloog? Ik geef een voorbeeld. Op dit moment staat Venus in Leeuw. Kort door de bocht geïnterpreteerd houdt dat in dat de vuurtekens Ram, Leeuw en Boogschutter een plezierige tijd in de liefde beleven, maar voor de watertekens Kreeft, Schorpioen en Vissen is het afzien. Tweelingen en Weegschalen hebben het ook best naar hun zin in deze periode, maar de Waterman en aardetekens Stier, Maagd en Steenbok zit het weer minder mee in de liefde. Met deze gegevens in het achterhoofd kun je al een mooi paragraafje over de liefde schrijven, zeker als je daar nog wat persoonlijke kenmerken van het teken in kwestie in mixt.

In echt serieuze astrologische rubrieken worden de verschillende dierenriemtekens in drieën gesplitst. Elk teken beslaat 30 graden. Bij groep 1 staat de Zon tussen 1-10o van het teken, bij groep 2 tussen 11-20o en bij groep 3 tussen 21-30o. Nu kun je het verhaal wat meer toespitsen. Venus staat vandaag 18o Leeuw. Dat betekent dat vooral mensen uit groep 2 en 3 van de stand profiteren, c.q. er last van hebben.

Maar echt zinvol is dit natuurlijk niet. Het hele verhaal gaat alweer niet op als iemand Leeuw is en in zijn geboortehoroscoop de Maan in Schorpioen heeft staan en Venus in Kreeft, om maar eens wat te noemen. En wat echt onzin is, zijn die telefoonlijnen en astrologieprogramma's op TV die dagelijkse voorspellingen geven voor een bepaald sterrenbeeld. Als je dagelijkse voorspellingen serieus neemt is dat sowieso niet echt gezond, maar als ze niet gebaseerd zijn op de persoonlijke geboortehoroscoop hebben ze geen enkele waarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten